VÄHEMMÄN ITKUA ENSI VUONNA

iStock_000003651109Small.jpgEduskunnan tällä viikolla tekemä lakimuutos muuttaa lähisuhteessa tapahtuvat lievät pahoinpitelyt virallisen syytteen alaiseksi.

Perheväkivallan uhrin oikeusturva paranee ensi vuoden alusta, kun pahoinpitelyt siirretään syytteen alaiseksi silloin, kun ne kohdistuvat alaikäiseen tai tekijälle läheiseen henkilöön.

Hyvä Eduskunta! Todella hyvä lakiuudistus, jolla yritetään katkaista perheväkivallan kierrettä. Lähisuhdeväkivallan uhri on pahimmillaan joutunut pahoinpidellyksi kymmeniä kertoja.

Viime vuonnakin lähes 7 000 poliisin tietoon tullutta lievää pahoinpitelyä jäi rankaisematta, koska uhri ei halunnut viedä asiaa oikeuteen tai ei uskaltanut, peläten kostoksi uutta selkäsaunaa. Ainoastaan joka neljäs kotihälytykseen johtanut tapaus johtaa rikosilmoitukseen.

Nykyisen lain mukaan lievästä pahoinpitelystä on rangaistu vain, jos uhri on vaatinut tekijälle rangaistusta. Nyt, kun sillä “mustalla maijalla” lähdetään asemalle selviämään  (katumaan tekosiaan)  napsahtaa syyte automaattisesti ainakin, jos on kyse alle 18 vuotiaaseen kohdistuvasta lievästäkin pahoinpitelystä.

Vaikka kaikki tapaukset eivät johdakkaan syytteeseen, niin kyllä sakkorangaistuskin tulee vähentämään ensi vuonna monta mustelmaa näissä perheissä, joissa lähimmäisen rakkautta osoitetaan nyrkkien avulla. www.juhakari.fi

Jätä kommentti

css.php